Surströmmingspremiär

Julia den August 16, 2016

Surströmmingen har en förmåga att dela upp folk i två läger, där det ena fullkomligt älskar surströmming och det andra som inte gillar det alls.

Förutom den väldigt starka och speciella doften från surströmming, är fisken kraftigt saltad och har en urgammal tradition som sträcker sig flera hundra år bak i tiden. Strömmingen rensas och saltas och får sedan jäsa i speciella kar som efterföljs av efterjäsning i den färdigförpackade konservburken.

Precis som vid kräftpremiären är det vanligt att ställa till med ett litet kalas där man tillsammans med surströmmingen äter bland annat kokt potatis, gräddfil eller annan naturell sås och finhackad lök. Många kombinerar detta genom att lägga upp ingredienserna på ett mjukt eller hårt tunnbröd.

Snaps och öl är traditionella drycker då det är dags för surströmming, men ett glas mjölk passar lika bra till den som föredrar det.

Nu är det faktiskt bara några dagar kvar tills det är dags för surströmmingspremiär, är du en gillare eller o-gillare av surströmming?

Kategorier: Läsvärt
Taggar:
Kommentarer: 0