Skördetid – dags att plocka äpplen!

Julia den September 02, 2016

Sensommaren och hösten bjuder på massor av godsaker i trädgård och skog som kan ge oss massor av godsaker flera månader framöver.

Har du ett fint äppelträd med massor av frukt? Förutom den klassiska äppelpajen kan du göra äppeldricka, äppelmos, chutney eller äppelkaka. Äpplen är dessutom delikata att ha i vanlig mat.

Men när ska man egentligen börja skörda? Först och främst beror det på vilken sorts äpplen ditt träd ger, då äpplet börjar anta rätt färg för just den sorten, har du en indikation på att äpplet börjar bli moget.

Därefter kan du testa att vrida äpplet försiktigt, då äpplet är moget släpper stjälken utan större motstånd.

Inget äppelträd? Köp hem svenska äpplen från vår matbutik.

Övrigt som trädgård och skog bjuder på är bland annat:

- Röda och svarta vinbär som du kan göra supergod saft av, eller varför inte göra en god hemmagjord gelé?

- Blåbär & lingon, för den som är sugen på att ge sig ut i skogen så myllrar det av både blåbär och lingon – passa på att fylla frysen inför kommande syltkok och saftning.

- Svamp: Då det kommer till att plocka svamp bör man dock vara lite försiktig, plocka endast svampar som du med säkerhet vet är ätliga!

Har du varken tid eller lust att ta dig ut i skogen? Då kan du naturligtvis köpa hem både färska och frysta bär, frukt och svamp i vår matbutik. Och för den som inte vill sylta eller safta alls, då finns det massor av sylt, saft, marmelad och annat att handla hem direkt till dörren.

Kategorier: Läsvärt, MatHem, Tips
Taggar:
Kommentarer: 0