Halloweenpyssel

Julia den October 12, 2016

Dags att damma av spökkostymen igen, årets kanske roligaste (för den som gillar att klä ut sig och laga udda mat) helg är inte alltför långt borta, bo-ho!

Halloweentraditionen är ganska så ny här i Sverige, det var under 90-talet som Halloweenfirandet fick fart och innefattar idag allt från läskiga bakelser och mat, till spännande utklädningar, Halloweenfester och barn som går ”bus eller godis” i grannskapen.

Det är kanske framför allt barnen som uppskattar Halloween och dess festligheter med den roliga, och lite läbbiga, maten och tillfälle att få klä ut sig ordentligt, därför tänkte vi ägna det här inlägget åt tips på Halloweenpyssel.

1. Spöklykta

Måla eller spraya en glasburk vit. Låt torka och måla sedan dit ögon och mun. Använd ståltråd eller liknande om du vill hänga upp din lykta. Sätt i ett värmeljus – klart!

Tips! Lyktan går såklart lika bra att använda som vas eller till ditt Halloweengodis! Har burken en etikett som inte vill lossna? Använd vanlig matolja och smörj in etiketten med, låt stå i ca 30 minuter, sen går den mycket lättare att ta lös.

2. Inbjudningskort spöke

Om du ska bjuda in gäster till din Halloweenfest kan det var kul att pyssla ihop egna inbjudningkort. Ta ett A4-papper och vik det från långsida till långsida. Gör två spöken/mallar, ungefär så här:

Klipp ut och rita dit ögon och mun. Skriv önskat meddelande på insidan sen är kortet färdigt att postas.

3. Spökpärlplatta.

Här är det bara fantasin som sätter gränser! Gör en hel spökparad och dekorera där hemma eller i trädgården – det blir riktigt festligt!

4. Karva en pumpa tillsammans

Det mest klassiska pysslet. Börja med att öppna pumpan genom att skära bort ett ”lock” högst upp, markera gärna med en penna hur du vill ha öppningen, kanske sick-sack eller med raka kanter? Gröp ur fruktköttet, köttet kan du spara och göra goda maträtter av, exempelvis soppa eller paj! Här finns recept på mat till Halloween.

Rita nu ut ögon, näsa och mun på din pumpa och skär ut dessa delar. Det går att göra hur enkelt som helst, men även riktigt avancerat!

Nu är du klar med pumpan, ställ ut den på bron och tänd ett ljus, när det blir mörkt ute kan du se hur fint det blev.

LÄNK TILL MALL FÖR PUMPA

5. Spökaskar

Skriv ut dina spöken på ett tjockare vitt A4-papper. Klipp ut, vik och montera med klister i botten, nu är asken klar och du kan fylla den med Halloweengodis!

Här hittar du mallen: Spökaskar.

6. Fladdermusdekoration

Tillsammans med dina pärlade spöken kan du hänga upp dessa söta fladdermöss! Skriv ut mallen och klipp ut fladdermössen i tjockt svart papper och vik enligt instruktionerna. Om du vill kan du fästa en tråd i vardera vinge och hänga upp fladdermössen där hemma. Mall för fladdermusdekoration.

7. Råttor

Silhuetter av råttor som du kan använda som bordsdekoration, placeringkort eller inbjudningskort. Använd silhuetterna som mall och klipp ut möss från ett tjockt svart papper. Mall för råttor.

Lycka till med pysslandet!

Kategorier: MatHem, Tips
Taggar:
Kommentarer: 0